×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

حفاری غیرمجاز شبانه در امامزاده عبدالله (ع) شهرری
علی اکبر قنبری

در هفته ی گذشته یک مورد حفاری غیرمجاز شبانه در محدوده امامزاده عبدالله (ع) شهرری کشف شد که ظواهر امر ، از دستیابی به اموال تاریخی و تلاش برای یافتن اشیای گران‌بها حکایت میکرد . این حادثه ، دومین مورد حفاری مشکوک در این مکان مذهبی طی مدت اخیر است که نگرانی‌های زیادی را در حوزه امنیت و حفاظت از اماکن تاریخی و مذهبی جنوب پایتخت ایجاد کرده است.

به گزارش شهر و روستا از ری ، حفاری مکشوفه در تیرماه ۱۴۰۴ را میتوان دومین مورد حفاری مشکوک در محدوده امامزاده عبدالله (ع) طی چند ماه اخیر دانست . پیش‌تر در تاریخ ۱۳ مرداد ۱۴۰۳ نیز گزارشی از حفاری در اتاقک مجاور ضریح این امامزاده منتشر شده بود که با ورود دستگاه قضایی و هماهنگی با اداره اوقاف و میراث فرهنگی ، عملیات متوقف شد . اما حفاری اخیر ، با شیوه‌ای پیچیده‌تر و حفر تونل در صحن‌های بیرونی ، نگرانی‌های گسترده ای را درباره وجود شبکه‌های سازمان‌یافته برای قاچاق آثار تاریخی در شهرستان ری ، به وجود آورده است.

محمدمهدی رحیمی دادستان عمومی و انقلاب شهرستان ری در تشریح جزئیات این پرونده اعلام کرد : در جریان گشت‌های شبانه نیروهای پلیس امنیت و بسیج ، رفت‌وآمدهای مشکوکی در یکی از مقبره‌های خصوصی این آستان مشاهده شد که پس از بررسی های لازم ، آثار حفاری غیرمجاز از جمله حفر یک تونل در مقبره خانوادگی موسوم به «حکیم‌زاده» ، کشف شد که بررسی‌های اولیه نشان میداد این اقدام به‌صورت مخفیانه و شبانه با انگیزه سودجویی و احتمالاً جست‌وجوی گنج یا اشیای تاریخی انجام شده و با این حال ، تاکنون هیچ اثر یا شیء تاریخی در محل کشف نشده و موضوع در حد اقدام به حفاری غیرقانونی باقی مانده است.

دادستان عمومی و انقلاب شهرستان ری همچین اضافه کرد : به محض اطلاع دادستانی ، دستور پلمب فوری محل صادر و با نظارت پلیس امنیت ، مقبره موردنظر قفل‌گذاری شد . پرونده قضایی تشکیل و با جدیت در حال رسیدگی است که یکی از افراد مرتبط با این حفاری نیز شناسایی شده و دستور دستگیری وی صادر شده و انگیزه دقیق این فرد هنوز در حال بررسی است . همچنین اشخاص یا نهادهایی که به دلیل سهل‌انگاری یا قصور در نگهداری این اماکن زمینه‌ساز چنین اقداماتی شده‌اند ، تحت بررسی قرار دارند و در صورت اثبات تخلف ، با آن‌ها برخورد قانونی خواهد شد.

نوروز تقی‌پور ، رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان ری نیز با تأکید بر لزوم حفاظت جدی‌تر از اماکن مذهبی و تاریخی ، این حوادث را هشداری برای نهادهای متولی دانست و پیرامون این حادثه اظهار داشت : پس از دریافت گزارش ، بازدید میدانی انجام گرفت و آثار حفاری ، خاک‌های تازه ، ابزار کار و بسته بودن درب مقبره مشاهده شد . مستندات تصویری ، عکس و ویدئو از محل حفاری ، دهانه چاه ، تونل و فضای داخلی مقبره تهیه و به مقامات قضایی ارائه شد ‌. خاک‌های حاصل از حفاری به‌صورت حساب‌شده در داخل مقبره تلنبار شده و به بیرون منتقل نشده بود که نشان‌دهنده تلاش برای مخفی نگه داشتن عملیات است. این مقبره خانوادگی تحت نظارت مستقیم آستان امامزاده عبدالله نیست و به‌صورت خصوصی اداره می‌شود.

بنای اصلی امامزاده عبدالله شهرری متعلق به دوره صفوی (قرن یازدهم) میباشد و در سال ۱۳۷۸ نیز در فهرست آثار ملی ایران به  ثبت رسیده است . کارشناسان میراث فرهنگی معتقدند که پس از ممنوعیت کاوش‌های خارجی در ایران بعد از انقلاب ، گروه‌های حفاری غیرمجاز با شناسایی محوطه‌های باستانی ، به‌صورت مخفیانه اقدام به حفاری های شبانه می‌کنند . این گروه‌ها گاهی با دانش باستان‌شناسی و به‌صورت سازمان‌یافته عمل می‌کنند ، که لزوم نظارت دقیق‌تر بر اماکن تاریخی را نشان می‌دهد . این حادثه بار دیگر بر ضرورت تقویت حفاظت از اماکن مذهبی و تاریخی تأکید دارد تا از تکرار چنین اقدامات غیرقانونی جلوگیری شود.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.